Spring naar de inhoud
Home » Winterreise

Winterreise

WINTERREISE

MUZIEK- EN FIGURENTHEATER – VOOR VOLWASSENEN.


Theater De Spiegel bewerkt de liederencyclus ‘Winterreise’ van de Oostenrijkse componist Franz Schubert voor muziektheater.
Uit de verbeelding van tenor John Pumphrey verschijnt een poppenfiguur die verschillende formaten aanneemt doorheen de voorstelling

Muziek- en figurentheater voor volwassenen.

Theater De Spiegel bewerkt de liederencyclus ‘Winterreise’ van de Oostenrijkse componist Franz Schubert (1797-1828) voor muziektheater. Het werk bestaat uit 24 gedichten van de Duitse romantische dichter Wilhelm Müller (1794-1827), die door Schubert op muziek zijn gezet.
De muzikale verhaallijn wordt gecombineerd met live schilderwerk, schaduw- en poppenspel.

Schubert schreef ‘Winterreise’ oorspronkelijk voor tenor en piano.
In de bewerking van Theater De Spiegel neemt de tenor John Pumphrey de zang voor zijn rekening. An Raskin hertaalde de pianopartituur naar accordeon en Otine Van Erp bespeelt het instrument op de planken. Schuberts muziek op de accordeon krijgt soms een volkser karakter maar wordt hierdoor tevens subtieler en rijker in klankkleur.

In zijn sobere taal vertelt Müller in ‘Winterreise’ over de lotgevallen van een jongeman die is afgewezen door zijn geliefde.
Overmand door Sehnsucht vertrekt hij op een eenzame reis, zonder te weten waarheen of voor hoe lang. In de winterse, dorre en koude natuur ziet hij zijn innerlijk lijden weerspiegeld.

Uit de verbeelding van tenor John Pumphrey verschijnt een poppenfiguur die verschillende formaten aanneemt doorheen de voorstelling.
Het is een imaginaire maar tastbare figuur. De setting is geïnspireerd op een foto van Nick Hannes, uit zijn reisreportage ‘Red Journey’, die een blik werpt op een desolaat Russich plein. ‘Winterreise’ wordt ondergedompeld in de ruwe melancholie van een besneeuwd Rusland.

CREDITS

Concept en regie: Karel Van Ransbeeck
Regie- en productieassistentie: Johan Dils
Muzikale bewerking: An Raskin
Accordeon en spel: Otine Van Erp
Tenor en spel: John Pumphrey
Poppenmanipulatie en live schilderwerk: Lieve Van Vlierberghe
Kostuum: Carmen Van Nyvelseel
Decor en scenografie: Barbara Franco en Karel Van Ransbeeck

©AP-Hogeschool studenten